ΞΑΝΘΗ Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

και εδώ τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της ομάδας της Ξάνθης και όλου του Ελληνικού πρωταθλήματος

Get Adobe Flash player
live football scores
 

ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Μια σελίδα μόνο για την Ξάνθη, είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω, γιαυτήν την πόλη, που κάθε φορά που γυρίζω κοντά της, έχει να μου δείξει και κάτι καινούργιο και πιο όμορφο. Πέρα από τους φίλους και συγγενείς που θα δω, όταν βρεθώ εκεί, πάντα θα κάνω μία βόλτα στο ποτάμι (χείμαρρος είναι στην ουσία), τον Κόσυνθο ο οποίος λόγω άλλοτε είναι σαν να σε περιμένει γαληνεμένος, ντροπαλός και χαρούμενος, με τα νερά του καθαρά και σχεδόν ακίνητα και άλλοτε αφηνιασμένος, με το νερό να τρέχει προς την θάλασσα, σαν να μην θέλει να μείνει λεπτό δίπλα σου. Θυμάμαι ότι στην μεγάλη πλημμύρα που είχε γίνει προ 10ετίας, και όταν όλοι οι δρόμοι της Ξάνθης ήταν στην κυριολεξία ποτάμια, κατέβηκα με τον Γιώργο (τον αγαπημένο μου φίλο και άνδρα της αδελφής μου Έπης), στο ποτάμι. Οι δύο γέφυρες της πόλης ήταν κλειστές από την αστυνομία και η Ξάνθη μας χωρισμένη στα δύο περίμενε να σταματήσει η βροχή και να βρει ξανά τους ρυθμούς της. Το ποτάμι εκείνη την μέρα "κατέβαζε" νερό με τρομερή ταχύτητα, σε πλάτος 30 μέτρων και ύψος πάνω από 10. Βέβαια μαζί με το νερό είδα να κατεβαίνουν από κορμούς δέντρων και θάμνους μέχρι στρώματα και ότι μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Πρώτη φορά τόσο αγριεμένο το ποτάμι μας, μια μοναδική εικόνα που την ξαναβλέπω κάθε φορά που περνάω από εκεί. Κάθε φορά επίσης που πηγαίνω στην Ξάνθη, επισκέπτομαι και τα βουνά της, άλλο ένα μοναδικό τοπίο σε όλη την Ελλάδα, με ατελείωτη ομορφιά και γραφικότητα που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Τα γεφύρια φτιαγμένα από πέτρα και μόνο, στέκονται σαν να περιμένουν να περάσουν από πάνω τους, τα μουλάρια και τα άλογα των εμπόρων μιας άλλης εποχής. Τα βουνά σε κυκλώνουν από παντού, με τέτοια χάρη και ομορφιά, σαν να θέλουν να σε κρατήσουν εκεί για πάντα. Στα βουνά της Ξάνθης υπάρχουν και δύο μοναστήρια της "Καλαμούς" και της "Παναγίας", επειδή δεν γνωρίζω την ιστορία τους και ούτε καν τις ακριβείς τους ονομασίες δεν θα πω άλλα για να μην πέσω σε ανακρίβειες. Η Ξάνθη όσο και αν φαίνεται παράξενο σε αυτούς που δεν την ξέρουν έχει θάλασσα και μάλιστα μία ίσως από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Σε αυτήν την παραλία μεγάλωνα και εγώ τα καλοκαίρια κάνοντας ατελείωτα μπάνια και ψαρεύοντας κάθε βράδυ με την βάρκα, μουρμούρες και σπαράκια για το τραπέζι της επόμενης ημέρας. Ξεκινήσαμε με το οικογενειακό μας αντίσκηνο, μέχρι που αποκτήσαμε, το παραδοσιακό Ελληνικό αυθαίρετο εξοχικό οίκημα μετά από κάποια χρόνια, στην παραλία του Μυρωδάτου, δίπλα στα αρχαία Άβδηρα. Ατελείωτες βραδιές και ατελείωτες μπύρες, μπροστά από τραπέζια με χαρτιά (αγωνία και ξερή) και γέλιο μέχρι δακρύων ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια σε αυτό το σπιτάκι.
Στην Ξάνθη βέβαια γυρνάω κάθε χρόνο και για άλλους λόγους. Το καρναβάλι μας είναι ο κυριότερος από αυτούς. Ως μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «ΑΝΟΙΞΗ» δεν θα μπορούσα, παρά να παρελαύνω κάθε χρόνο με τις εκάστοτε στολές. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια παίρνω μέρος στην καρναβαλική παρέλαση, αλλά σίγουρα πάνω από 10. Το καρναβάλι της Ξάνθης έχει ένα μοναδικό άρωμα. Είναι μια γιορτή, χωρίς έκτροπα και με πολύ πολύ κέφι. Βλέποντας στην τηλεόραση τα καρναβάλια, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με ημίγυμνες επαγγελματίες χορεύτριες, να είναι το θέαμα πάνω σε μία πίστα, νομίζω ότι στην Ξάνθη το καρναβάλι έχει να προσφέρει μια πραγματικά πολιτιστική και λαογραφική άποψη. Στην Ξάνθη μπορεί κάποιος να πάρει την γυναίκα και τα παιδιά του, και να έρθει στο καρναβάλι, ξέροντας ότι κανείς δεν θα τους προσβάλει και ότι τα παιδιά του θα περάσουν όμορφα σε ένα πάρτι, το οποίο δεν έχουν ξαναζήσει. Μια μεγάλη γιορτή με πολύ κέφι, πολύ αξιοπρέπεια και σεβασμό στους επισκέπτες που σίγουρα ξαναγυρνάνε και τον επόμενο χρόνο.
Μία άλλη μεγάλη γιορτή είναι αυτή των «γιορτών παλιάς πόλης της Ξάνθης» την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι συμβάλουν σε αυτές, κάνοντας την παλιά πόλη της Ξάνθης, μία μεγάλη ταβέρνα, έναν χείμαρρο από κρασί και σουβλάκια, με αποχρώσεις χορού και ξεφαντώματος. Η «ΑΝΟΙΞΗ»(ο πολιτιστικός σύλλογος στον οποίο ανήκω) έχει το στέκι του στο «Καβάκι» απέναντι από την εκκλησία, και ως σερβιτόρος (εθελοντής όπως όλοι που εργάζονται για τις γιορτές) εγώ, τα προηγούμενα χρόνια έχω την τιμή να έχω μοιράσει τόνους κρασιού και

χοιρινών κρεάτων, κάτω από τους ήχους της ζωντανής μουσικής. Τα έσοδα των συλλόγων, είναι αυτά που μετά από κάποιους μήνες γίνονται άρματα και στολές για να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι. Οι «γιορτές παλιάς πόλης όμως δεν είναι μόνο χορός και φαγοπότι, έχουν και πολλά πολιτιστικά δρώμενα όπως, εκθέσεις ζωγραφικής (με το αγαπημένο Ξανθιώτη ζωγράφο Αριστείδη Μυλωνά να φέρνει κάθε χρόνο τις καταπληκτικές του δημιουργίες, καθώς και πολλούς άλλους), συναυλίες,  παραστάσεις και κάθε λογής πολιτιστική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης φυσικά, ο οποίος κάνει καταπληκτική δουλειά, όλο τον χρόνο.
Προς το παρόν δεν θα γράψω άλλα, όποιος από εσάς θέλει πληροφορίες για την Ξάνθη, για το που να πάει και πως θα βρει αυτό που ψάχνει πολύ ευχαρίστως να τον βοηθήσω. Δεν έχετε παρά να στείλετε e-mail στο babinos@babinos.gr και θα σας απαντήσω με μεγάλη μου χαρά.
Στην Ξάνθη μπορεί κανείς να βρει πολλά ξενοδοχεία, σε όλες τις τιμές. Ελπίζουμε να έχουμε προσφορές ξενοδοχείων σύντομα για τους επισκέπτες τησ σελίδας μας. Πάντως αν ενδιαφέρεστε να κλείσετε ξενοδοχείο για τις γιορτές παλιάς πόλης η για το καρναβάλι κάντε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί δεν θα βρείτε τίποτα.

Το ταξίδι για την Ξάνθη, ένα ταξίδι στο όνειρο, ειδικά όταν γυρνάς στον τόπο σου μετά από πολύ καιρό. Γράφω αυτές τις γραμμές στις 05:30 το πρωί, και μόλις πρίν από μία ώρα έφτασα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Κάθομαι στο καθιστικό του πατρικού σπιτιού μου και βλέποντας την μητέρα μου να κοιμάται απέναντί μου (με περίμενε όλο το βράδυ), σχεδιάζω το πρόγραμμα για τις επόμενες 2 μέρες που θα μείνω στην Ξάνθη. Μόλις ξημερώσει θα πάω να δω την γιαγιά μου, που μου έχει λείψει πολύ και μετά θα πάρω σβάρνα τα στενά να συναντήσω φίλους και συγγενείς. Το μεσημέρι θα κάνω οπωσδήποτε μπάνιο στην παραλία του Μυρωδάτου και μετά θα φάμε οικογενειακώς τον μουσακά που έχει μισοέτοιμο ήδη η μητέρα μου. Από την χαρά μου που επέστρεψα στην Ξάνθη δεν θέλω ούτε να κοιμηθώ μετά από το 9ωρο ταξίδι που είχα με το βραδινό λεωφορείο από Αθήνα για  Ξάνθη και το μόνο που έχω στον νου μου είναι να μείνω όσο γίνεται περισσότερο ξύπνιος και να χαρώ την 2ήμερη διαμονή μου. Έχω τόσα πράγματα στο μυαλό μου που θέλω να κάνω και το πιθανότερο είναι να μην προλάβω τίποτε. Αυτό που θα κάνω τώρα είναι να φτιάξω μία μεγάλη κούπα Ελληνικό καφέ (από τα καφεκοπτεία της Ξάνθης που του δίνουν μοναδικό άρωμα) , να πάρω τα τσιγάρα μου και να καθίσω στο μπαλκόνι να απολαύσω την ανατολή του ήλιου. Ανυπομονώ να ακούσω το σφύριγμα του πρωινού τρένου, καθώς από μακριά θα  εμφανίζεται σε αποχρώσεις του κόκκινου ο ήλιος. Αν θέλετε να ζήσετε κάτι μοναδικό κάντε το ταξίδι με αυτό το τρένο και ελάτε στην Ξάνθη. Δέκα λεπτά πριν φτάσετε περνάτε από τα Τέμπη του Νέστου ποταμού και η εικόνα είναι απλά μοναδική.
Ο webmaster

Η Ξάνθη είναι μια πόλη ιδανική για να κάνετε τις διακοπές σας. Με ένα ταξίδι στην Ξάνθη θα καταλάβετε αμέσως ότι αυτή η πόλη είναι φτιαγμένη με ένα μίγμα μοναδικό. Το Πάσχα στην Ξάνθη είναι πραγματικά καταπληκτικό. Την Μεγάλη Παρασκευή όλες οι εκκλησίες της πόλης συγκεντρώνουν τους Επιταφίους, με πομπές, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου γίνεται η πιο σεμνή και μαζική τελετή που έχω δει ποτέ μου. Θυμάμαι ότι σαν παιδί πήγαινα στην εκκλησία του Ακάθιστου Ύμνου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, ήμουν εκεί, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, στο πατρικό της μητέρας μου. Αυτό το σπίτι ήταν, στο τελευταίο άκρο της πόλης προς το βουνό, δίπλα στην ρεματιά, σε ένα μακρόστενο οικόπεδο, με μεγάλη αυλή στην οποία η γιαγιά είχε πάντα τον μπακτσέ της και τις κοτούλες της. Στο κέντρο μια μεγάλη καρυδιά, έριχνε κάθε χρόνο τους καρπούς της και εμείς με μια πέτρα στα χέρια, περνούσαμε ώρες τρώγοντας αυτά τα καρύδια.
Στον Ακάθιστο Ύμνο, μια βασιλική σε ρυθμό εκκλησία, αν δεν κάνω λάθος, την Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες της ενορίας, στόλιζαν τον Επιτάφιο. Εμείς σαν παιδιά ήμασταν υπεύθυνοι, στο να «κλέβουμε» (όλοι το ήξεραν και μας άφηναν), από τις αυλές των σπιτιών, ένα θαμνώδες φυτό, το οποίο δένανε γύρω από τα ξύλα του επιταφίου, σαν «βάση» για να μπούνε μετά τα λουλούδια (γαρίφαλα), δεν γνωρίζω την ονομασία του φυτού, εμείς πάντως το λέγαμε «σιμσίρι». Αυτήν ήταν η μόνη νύχτα του χρόνου που σαν παιδί «ξενυχτούσα». Και την Μεγάλη Παρασκευή, στην πομπή του Επιταφίου, με το άγημα των στρατιωτών δεξιά και αριστερά από την πομπή, στην πορεία για την κεντρική πλατεία και μετά περιφορά στην ενορία.
Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Ξάνθη, είναι η Εθνική συνείδηση, μπορεί κάποιοι από εσάς να έχετε ακούσει ότι όταν στην κεντρική πλατεία έρχεται το άγημα του στρατού με την μπάντα για την σημαία, σταματούν τα πάντα, η κίνηση στους γύρω δρόμους, οι πεζοί, και όλοι ακίνητοι τιμούν την Ελληνική σημαία.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την Ξάνθη οποιαδήποτε εποχή, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σας κάνει να δείτε το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο αυτής της όμορφης πόλης. Εγώ ευχαριστώ τον Θεό που γεννήθηκα στην Ξάνθη, που μπόρεσα να μεγαλώσω σε έναν τόπο, όπου η ομορφιά περισσεύει, σε μια πόλη, με χρώμα Δύσης και άρωμα ανατολής, με χριστιανούς και μουσουλμάνους, με βουνό και θάλασσα, με ποταμούς και λίμνες. Σε μια πόλη, που ότι κάνει, το κάνει αυθόρμητα, είτε είναι γλέντι, είτε θρήνος. Πόσα ακόμη θα μπορούσα να γράψω, θα το κάνω όμως σε βάθος χρόνου, θα σας πω για τα καλοκαίρια που πέρασα, ψάχνοντας αυγά από ψαροπούλια, καμουφλαρισμένα στην καυτή άμμο, για τις πάπιες και τις χήνες που έβλεπα τον χειμώνα στην θάλασσα, για τα τεράστια κύματα, του Βορείου Αιγαίου, και το τι έβρισκα στην αμμουδιά μετά από κάθε θαλασσοταραχή.
Εάν θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε, η εάν σας άρεσε το άρθρο μου η έχετε κάποιες παρατηρήσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
O webmaster

 

   
 
 
 

 

 

Είναι γνωστό ότι στο internet υπάρχουν τα πάντα. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τις σελίδες μας, να δώσουμε τις κατάλληλες πληροφορίες και τις οδηγίες για το πως και που θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Το babinos.gr ΔΕΝ είναι μηχανή αναζήτησης, είναι μια απλή ιστοσελίδα πληροφορών. Στην προσπάθεια αυτή θα θέλαμε να έχουμε την βοήθειά σας και τα σχόλιά σας, πάνω σε οτιδήποτε γνωρίζετε και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας και σε παρατηρήσεις σχετικά με το ύφος και το περιεχόμενο του babinos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ babis@babinos.gr